Runchero home Kituwa Information DepoA sourced field library, available offline. OFFLINE
OFFLINE READY

DELINEATIONS OF THE OX TRIBE TEXT

← PREV
NEXT → Page 5 of 14
TEXT PAPER
SEARCH INSIDE THIS BOOK 0 pages
No match for keeping bees in this book. Try a shorter word or a different spelling; OCR scans are imperfect.
before long we may be favoured with the result of their researches. 19956 characters on this page
before long we may be favoured with the result of their researches. In the meantime, and in order to facilitate as much as possible the endeavours of those who may have opportunities for such inquiries, the following epitome is given of the various papers which have already appeared on the subject, but which, in their present scattered form, are of very little general utility. THE GYALL. The earliest descriptive notice we have of the Gyall was that given in a paper read before the Linnean Society, in 1802, by Mr. Lambert, on the occasion of a bull of this species arriving in London from India. "_Bos Frontalis._ "General colour a blueish-black; the frontal fascia gray; the horns short, thick, and distant at their bases, the tail nearly naked, slender, and with a tuft at the end. The Gyall has no mane; its coat is soft; the edge of the under lip is white, and is fringed with bristling hair. The horns are pale, with their bases included in the frontal fascia." [Illustration: The Gyall, reduced--from the Linnean Transactions.] The animal of which this description is given, appeared to be between two and three years old, very tame, and inoffensive. A drawing was taken of it, which was engraved and published in the Linnean Transactions. The following are its dimensions: Ft. In. From tip of nose to end of tail 9 2 " tip of hoof of fore foot to top of the rising of back 4 1-1/2 Girth of largest part of abdomen 5 7 From the tip of the hoof of the hind leg to the highest part of the rump 4 0-1/2 " the tip of forehead to end of nose 1 9 Girth of head over the angle of the jaws 2 11-1/2 Between tips of horns 1 8-1/2 Length of horn, externally 0 8-1/2 Girth of horn at largest part 1 1 In reply to some inquiries respecting this animal which he made of a gentleman, (Mr. Harris,) resident in India, Mr. Lambert received the following: "DEAR SIR,--I have before me your note, with the drawing, which undoubtedly appears to me to be the figure of the animal I mentioned to have in my possession. Some parts of the drawing seem to be rather too much enlarged, as in the base of the horns, and the rising between the fore shoulders. "The animal I described to you, and which I have kept and reared these last seven years, and know by the name of the Gyall, is a native of the hills to the north east and east of the Company's province of Chittagong, in Bengal, inhabiting that range of hills which separates it from the country of Arracan. "The male Gyall is like our Bull in shape and appearance, but I conceive not quite so tall; it is of a blackish-brown colour; the horns short, but thick and strong towards the base, round which, and across the frons, the hair is bushy, and of a dirty white colour; the chest and forehead are broad and thick. He is naturally very bold, and will defend himself against any of the beasts of prey. "The female differs a little in appearance; her horns are not quite so large, and her make is somewhat more slender. She is very quiet, and is used for all the purposes of the dairy; as also, (I have been informed by the natives,) for tilling the ground, and is more tractable than the Buffalo. The milk which these cows give has a peculiar richness in it, arising, I should conceive, from their always feeding on the young shoots and branches of trees in preference to grass. [Illustration: (Head of Gyall, from Linnean Transactions.)] "I constantly made it a practice to allow them to range abroad, amongst the hills and jungles at Chittagong, during the day, to browse; a keeper attending to prevent their straying so far as to endanger losing them. They do not thrive so well in any part of Bengal as in the afore-mentioned province, and in the adjoining one, Pipperah, where, I believe, the animal is also to be found. I have heard of a female Gyall breeding with a common Bull. I wish it were in my power to give you more particulars, but I am describing entirely from memory." In February, 1804, Mr. Lambert again addressed the Linnean Society on the same subject. He says, "Since I presented to the Society the last account of the Bos Frontalis, or Gyall of India, Mr. Fleming, a gentleman who has just returned from that country, has very obligingly communicated to me the following further particulars. This account was transmitted to Mr. Fleming by Mr. Macrae, resident at Chittagong, in a letter, dated March 22, 1802, and was accompanied with a drawing, by which it appears that the animal from which my figure was taken was full grown." (See the figure, p. 51.) MR. MACRAE'S ACCOUNT. The Gyall is a species of cow peculiar to the mountains, which form the eastern boundary of the province of Chittagong, where it is found running wild in the woods; and it is also reared as a domestic animal by the Kookies, or Lunclas, the inhabitants of those hills. It delights to live in the deepest jungles, feeding on the tender leaves and shoots of the brushwood; and is never met with on the plains below, except when brought there. Such of them as have been kept by the gentlemen at Chittagong, have always preferred browsing among the thickets on the adjacent hills to feeding on the grass of the plains. It is of a dull heavy appearance, yet of a form that indicates both strength and activity; and approaches nearly to that of the wild Buffalo. Its head is set on like the Buffalo's, and it carries it much in the same manner, with the nose projecting forward; but in the shape of the head it differs materially from both the Buffalo and the Cow, the head of the Gyall being much shorter from the crown to the nose, but much broader between the horns than that of either. The withers and shoulders of the Gyall rise higher in proportion than those of Buffalo or Cow, and its tail is small and short, seldom falling lower than the bend in the ham. Its colour is in general brown, varying from a light to a deep shade; it has at times a white forehead, and _white legs_, with a white belly and brush. The hair of the belly is invariably of a lighter colour than that of the back and flanks. The Gyall calf is of a dull red colour, which gradually changes to a brown as it advances in age. The female Gyall receives the bull at three years of age; her term of gestation is eleven months, when she brings forth, and does not again admit the male until the second year thereafter, thus producing a calf once in three years only. So long an interval between each birth must tend to make the species rare. In the length of time she goes with young, as well as in that between each conception, the Gyall differs from the Buffalo and Cow. The Gyall does not give much milk, but what she yields is nearly as rich as the cream of other milk. The calf sucks its dam for eight or nine months, when it is capable of supporting itself. The Kookies tie up the calf until he is sufficiently strong to do so. The Gyalls live to the age of from fifteen to twenty. They lose their sight as they grow old, and are subject to a disease of the hoof, which often proves fatal at an early age. When the Kookies consider the disease beyond the hope of cure, he kills the animal and eats the flesh, which constitutes his first article of luxury. The Kookies have a very simple method of catching the wild Gyalls, which is as follows:--On discovering a herd of wild Gyalls in the jungles, they prepare a number of balls, of the size of a man's head, composed of a particular kind of earth, salt, and cotton. They then drive their tame Gyalls towards the wild ones, when the two herds soon meet, and assimilate into one; the males of the one attaching themselves to the females of the other, and _vice versa_. The Kookies now scatter their balls over such parts of the jungle as they think the herd most likely to pass, and watch its motions. The Gyalls, on meeting these balls as they pass along, are attracted by their appearance and smell, and begin to lick them with their tongues; and relishing the taste of the salt, and the particular earth composing them, they never quit the place until all the balls are consumed. The Kookies having observed the Gyalls to have once tasted their balls, prepare a sufficient supply of them to answer the intended purpose; and as the Gyalls lick them up, they throw down more; and it is to prevent their being so readily destroyed that the cotton is mixed with the earth and the salt. This process generally goes on for three changes of the moon, or for a month and a half, during which time the tame and the wild Gyalls are always together, licking the decoy balls; and the Kookie, after the first day or two of their being so, makes his appearance, at such a distance as not to alarm the wild ones. By degrees he approaches nearer and nearer, until at length the sight of him has become so familiar that he can advance to stroke his tame Gyalls on the back and neck, without frightening away the wild ones. He next extends his hand to them, and caresses them also, at the same time giving them plenty of his decoy balls to lick. Thus, in the short space of time mentioned, he is able to drive them, along with the tame ones, to his parrah, or village, without the least exertion of force; and so attached do the Gyalls become to the parrah, that when the Kookies migrate from one place to another, they always find it necessary to set fire to the huts they are about to abandon, lest the Gyalls should return to them from the new grounds. It is worthy of remark that the new and full moon are the periods at which the Kookies in general commence their operations of catching the wild Gyalls, from having observed that at these changes the two sexes are most inclined to associate. The same observation has been made with respect to Elephants. THE GAYAL. About four years after the publication of Mr. Macrae's account of the Gyall (namely in 1808,) there appeared, in the Eighth volume of 'Asiatic Researches,' a description of a species of Ox, named Gayal, communicated by H. T. Colebrooke. He commences by observing, that "the Gayal was mentioned in an early volume of the 'Researches of the Asiatic Society,' (vol. ii, p. 188, 1790,) by its Indian name, which was explained by the phrase "Cattle of the mountains." It had been obscurely noticed (if indeed the same species of Ox be meant) by Knox, in his historical relation of Ceylon (p. 21), and it has been imperfectly described by Captain Turner, in his journey through Bootan, ('Embassy to Tibet,' p. 160). "Herds of this species of cattle have been long kept by many gentlemen in the eastern districts of Bengal, and also in other parts of this province; but no detailed account of the animal and of its habits has been yet published in India. To remedy this deficiency, Dr. Roxburgh undertook, at my solicitation, to describe the Gayal, from those seen by him in a herd belonging to the Governor-General. Dr. Buchanan has also obligingly communicated his observations on the same cattle; with information obtained from several gentlemen at Tipura, Sylhet, and Chatgaon, relative to the habits of the animal. The original drawing from which the plate has been taken was drawn by a native artist." [Illustration: Reduced copy of the Plate just referred to.] This representation does not appear to have been taken from a specimen of the animals here described: it bears a much stronger resemblance to our figure of the Gaur, which was taken from the stuffed specimen in the British Museum (see p. 97), than it does to the Gyall (_Bos frontalis_ of Lambert, see p. 51), or to the Gayal, which died in the Zoological Gardens in 1846, from which our figure was taken, which is given on p. 68. Dr. Roxburgh, who undertook, at the solicitation of Mr. Colebrooke, to describe the Gayal, appears to have done so by the very simple method of copying Mr. Macrae's description of the Gyall, which appeared in the 'Linnean Transactions,' in 1804, to which he has added, that the dewlap is deep and pendant; and this, according to every other account, is not the fact. With respect to the account given by Dr. Buchanan, I have thought it best to quote it in full; because (although it repeats several of the characteristics already given,) it appears to flow from the pen of one who really observed what he describes. He says: "The Gayal generally carries its head with the mouth projecting forward, like that of a Buffalo. The head, at the upper part, is very broad and flat, and is contracted suddenly towards the nose, which is naked, like that of the common cow. From the upper angle of the forehead proceed two thick, short, horizontal processes of bone, which are covered with hair; on these are placed the horns, which are smooth, shorter than the head, and lie nearly in the plane of the forehead. They diverge outward, and turn upward with a gentle curve. At the bases they are very thick, and are slightly compressed, the flat side being toward the front and the tail. The edge next the ear is rather the thinnest, so that a transverse section would be somewhat ovate. Toward their tips the horns are rounded, and end in a sharp point. The eyes resemble those of the common Ox; the ears are much longer, broader, and blunter than those of that animal. "The neck is very slender near the head, at some distance from which a dewlap commences, but this is not so deep, nor so much undulated as in the Zebu or Indian Ox. The dewlap is covered with strong longish hairs, so as to form a kind of mane on the lower part of the neck; but this is not very conspicuous, especially when the animal is young. "In place of the hump (which is situated between the shoulders of the Zebu) the Gayal has a sharp ridge, which commences on the hinder part of the neck, slopes gradually up till it comes over the shoulder-joint, then runs horizontally almost a third part of the length of the back, where it terminates with a very sudden slope. The height of this ridge makes the neck appear much depressed, and also adds greatly to the clumsiness of the chest, which, although narrow, is very deep. The sternum is covered by a continuation of the dewlap. The rump, or os sacrum, has a more considerable declivity than that of the European Ox, but less than that of the Zebu. "The tail is covered with short hair, except near the end, where it has a tuft like that of the common Ox; but in the Gayal the tail descends no lower than the extremity of the tibia. "The legs, especially the fore ones, are thick and clumsy. The false hoofs are much larger than those of the Zebu. The hinder parts are weaker in proportion than the fore; and, owing to the contraction of the belly, the hinder legs, although in fact the shortest, appear to be the longest. "The whole body is covered with a thick coat of short hair, which is lengthened out into a mane on the dewlap, and into a pencil-like tuft on the end of the tail. From the summit of the head there diverges, with a whirl, a bunch of rather long coarse hair, which lies flat, is usually lighter-coloured than that which is adjacent, and extends towards the horns and over the forehead. The general colour of the animal is brown, in various shades, which very often approaches to black, but sometimes is rather light. Some parts, especially about the legs and belly, are usually white; but in different individuals these are very differently disposed." The following is the measurement of a full-grown cow:-- Ft. In. From nose to summit of head 1 6 Between roots of horns 0 10 From horns to shoulder 3 3 From shoulder to insertion of tail 4 3 Height at shoulder 4 9 Height at loins 4 4 Depth of chest 2 9 Circumference of chest 6 7 Circumference at loins 5 10 Length of horns 1 2 Length of ears 0 10 "The different species of the Ox kind may be readily distinguished from the Gayal by the following marks; the European and Indian oxen by the length of their tails, which reach to the false hoofs; the American Ox, by the gibbosity on its back; the _Bovis moschatus_, Caffer, and _pumilus_, by having their horns approximated at their bases; the _Bos grunniens_ by it's whole tail being covered with long silky hairs; the _Bos bubalus_,(at least the Indian buffalo,) by having the whole length of its horns compressed, and by their being longer than the head, and wrinkled--also by its thin coat of hair, by its want of a dewlap, and above all by its manners; the _Bos barbatus_, by the long beard on its chin. "The cry of the Gayal has no resemblance to the grunt of the Indian Ox, but a good deal resembles that of the Buffalo. It is a kind of lowing, but shriller, and not near so loud as that of the European Ox. To this, however, the Gayal approaches much nearer than it does to the Buffalo." Mr. Macrae, who furnished the account in 1804, is again consulted; and from his second account, the following additional particulars have been gleaned. [Now, however, as the reader will observe, the name is Gayal, and not Gyall; although, according to Mr. Macrae's own derivation of the word, it would appear to be more correctly Gyall.] "The Gayal is found wild in the range of mountains that form the eastern boundary of the provinces of Aracan, Chittagong (Chatgaon), Tipura, and Sylhet. "The Cucis, or Lunclas, a race of people inhabiting the hills immediately to the eastward of Chatgaon, have herds of the Gayal in a domesticated state. By them he is called Shial, from which, most probably, his name of Gayal [Gyall] is derived; as he is never seen on the plains, except when he is brought there. It appears, however, that he is an animal very little known beyond the limits of his native mountains, except by the inhabitants of the provinces above mentioned. "His disposition is gentle: even when wild in his native hills, he is not considered to be a dangerous animal; never standing the approach of man, much less bearing his attack. "To avoid the noon-day heat, he retires to the deepest shade of the forest; preferring the dry acclivity of the hill to repose on, rather than the low swampy ground below; and never, like the Buffalo, wallowing in mud. "Gayals have been domesticated among the Cucis from time immemorial; and without any variation in their appearance from the wild stock. No difference whatever is observed in the colour of the wild and tame breeds; brown of different shades being the general colour of both. "The wild Gayal is about the size of the wild Buffalo of India. The tame Gayals among the Cucis, being bred in nearly the same habits of freedom, and on the same food, without ever undergoing any labour, grow to the same size with the wild ones. "The Cucis makes no use whatever of the milk, but rear the Gayals entirely for the sake of their flesh and skins; they make their shields of the hides of these animals. The flesh of the Gayal is in the highest estimation among the Cucis; so much so, that no solemn festival is ever celebrated without slaughtering one or more Gayals, according to the importance of the occasion. "The domesticated Gayals are allowed by the Cucis to roam at large during the day, through the forest, in the neighbourhood of the village; but as evening approaches, they all return home of their own accord; the young Gayal being early taught this habit, by being regularly fed every
SOURCES & PROVENANCE 1 listed

This page is an AI-organised index. The label means the grouping and cross-links were compiled with AI; the information itself comes from the public-domain books, reports and manuals listed below. Open any source to read the local copy or follow the link to the original publication.

PUBLIC-DOMAIN BOOK Delineations of the Ox Tribe George Vaseyprimary
Full text in the local archive
Bibliographic record from the archive catalogue.
Rights: Public domain (Project Gutenberg)Open this source in the libraryOpen original