No match for keeping bees in this book. Try a shorter word or a different spelling; OCR scans are imperfect.
from either the Arna or the common Buffalo. The only animal with which
it appears to have affinity is the Gayal, or Bos Gavaeus, described by
Mr. Colebrook, in the 'Asiatic Researches,' vol. viii. That animal is
said to exist, both wild and domestic, in the hilly countries of Upper
India, and to have a high dorsal ridge, somewhat similar to what we
shall immediately find in the Gaur; but the very different form of its
head, _the presence of a distinct dewlap_, and the general habit of the
Gayal, appear sufficient to distinguish it from the Gaur.
The Gaur occurs in several mountainous parts of central India, but is
chiefly found in Myn Pat, or Mine Paut, (Pat or Paut, in Hindostanee,
signifies table-land,) a high, insulated mountain, with a tabular
summit, in the province of Sergojah, in South Bahar.
This table-land is about 36 miles in length, by 24 or 25 in medial
breadth, and rises above the neighbouring plains probably 2000 feet. The
sides of the mountain slope with considerable steepness, and are
furrowed by streams that water narrow valleys, the verdant banks of
which are the favorite haunts of Gaurs. On being disturbed, they retreat
into the thick jungles (of saul-trees), which cover the sides of the
whole range. The south-east side of the mountain presents an extensive
mural precipice from 20 to 40 feet high. The rugged slopes at its foot
are covered by impenetrable green jungle, and abound with dens formed of
fallen blocks of rock, the suitable retreats of Tigers, Bears, and
Hyaenas. The western slopes are less rugged, but the soil is parched, and
the forests seem withered by excess of heat. The summit of the mountain
presents a mixture of open lawns and woods. There were once twenty-five
villages on Myn Pat, but they have long been deserted, on account of the
number and ferocity of the beasts of prey. On this mountain, however,
the Gaur maintains his seat. The Indians assert that even the Tiger has
no chance in combat with the full-grown Gaur, though he may
occasionally succeed in carrying off an unprotected calf. The wild
Buffalo abounds in the plains below the mountains; but he so much dreads
the Gaur, according to the natives, that he rarely attempts to invade
his haunts. The forests which shield the Gaur abound, however, in
Hog-deer, Saumurs, and Porcupines.
The size of the Gaur is its most striking peculiarity. The following
measurement of one not fully grown will show the enormous bulk of the
animal:--
Ft. In.
Height from the hoof to the withers 5 11-3/4
Length from nose to end of tail 11 11-3/4
The form of the Gaur is not so lengthened as that of the Arna. Its back
is strongly arched, so as to form a pretty uniform curve from the nose
to the origin of the tail, when the animal stands still. This appearance
is partly owing to the curved form of the nose and forehead, and still
more to a remarkable ridge, of no great thickness, which rises six or
seven inches above the general line of the back, from the last of the
cervical to beyond the middle of the dorsal vertebrae, from which it
gradually is lost in the outline of the back. This peculiarity proceeds
from an unusual elongation of the spinous processes of the dorsal
column. It is very conspicuous in the Gaurs of all ages, although loaded
with fat; and has no resemblance to the hunch which is found on some of
the domestic cattle of India. It bears some resemblance, certainly, to
the ridge _described_ as existing in the Gayal; but the Gaur is said to
be distinguished from that animal by the remarkable peculiarity of a
_total want of a dewlap._ Neither the male nor female Gaur, at any age,
has the slightest trace of this appendage, which is found on every
other known animal of this genus.
The colour of the Gaur is a very deep brownish black, almost approaching
to blueish black, except a tuft of curling dirty white hair between the
horns, and rings of the same colour just above the hoof. The hair over
the skin is extremely short and sleek, and has somewhat of the _oily_
appearance of a fresh seal-skin.
The character of the head differs little from that of the domestic Bull,
excepting that the outline of the face is more curved--the os-frontis
more solid and projecting. The horns are short, thick at the base,
considerably curved towards the tip, slightly compressed on one side,
and in the natural state are rough. They are, however, capable of a good
polish, when they are of a horn gray colour, with black solid tips. A
pair in my possession measure one foot eleven inches along their convex
sides; one foot from the centre of the base to the tip, in a straight
line; and one foot in their widest circumference; but as they are cut
and polished, a portion of their length and thickness has been lost.
They are of a very dense substance, as their weight indicates, for even
in their dressed state the pair weigh 5 lbs. 11 oz. avoirdupois.
[Illustration]
The limbs of the Gaur have more of the form of the deer than any other
of the bovine genus. This is particularly observable in the acuteness of
the angle formed by the tibia and tarsus, and in the slenderness of the
lower part of the legs. They give the idea, however, of great strength
combined with fleetness; and the animal is observed to _canter_ with
great velocity. The form of the hoof, too, is longer, neater, and
stronger than in the ox, and the whole foot appears to have greater
flexibility.
When wounded the Gaur utters a short bellow, which may be best imitated
by the syllable--ugh-ugh.
It is said that the Gaur will not live in a state of captivity; even
when taken very young, the calf soon droops and dies. The bull-calf of
the first year is called, by the natives, Purorah; the female, Pareeah;
and when full-grown the cow is called Gourin.
Gaurs associate in herds consisting usually of from ten to twenty
animals. So numerous are they on Myn Pat, that, in one day hunting, the
party computed that not less than eighty had passed through the station
occupied by the sportsmen.
The Gaurs browse on the leaves and tender shoots of trees and shrubs,
and also graze on the banks of the streams. During the cold season they
remain concealed in the _saul_ forests, but in hot weather come out to
feed in the green vallies and lawns, which occur on the mountain of Myn
Pat. They show no disposition to wallow in mire or swamps, like the
Buffalo; a habit, indeed, which the sleekness of their skins renders not
at all probable.
The period of gestation is said to be twelve months, and they bring
forth usually in August."
To the preceding observations of Dr. Traill, I have to add the
important fact (which of itself will be sufficient to constitute a
specific difference between the Gaur and the Gayal), namely, that in the
skeleton of the Gaur there are only thirteen pairs of ribs, whilst the
skeleton of the Gayal possesses fourteen pairs. This fact I have
ascertained from an examination of both the skeletons; that of the Gaur
in the museum of the Zoological Society, and that of the Gayal, in the
possession of Mr. Bartlett, Russell Street, Covent Garden. (See p. 68.)
The skeleton of the Gaur just referred to, strikingly confirms Dr.
Traill's account of the elevated dorsal ridge of this animal; several of
the dorsal vertebrae measuring, with their spinous processes, upwards of
seventeen inches each, the longest being twenty inches and a half.
The Gaur, from which this skeleton was taken, was killed at Nicecond,
November 8, 1843. There is another fine specimen of the skull and horns
of the Gaur, in the Museum of the Zoological Society, taken from an
animal killed by Lieut. Nelson, on the Neilsburry Hills, Salem district.
This animal measured nineteen hands and half an inch at the shoulder.
Dimensions of the Figure in the British Museum:--
Ft. In.
Length from nose to insertion of tail, measuring over the
forehead and along the back 11 0
Height at the highest part of the dorsal ridge 5 7-1/2
Height at the croup 5 4
Length of the tail 3 1
In Mr. D. Johnson's Sketches, the Gaur is described as a kind of wild
bullock, of prodigious size, residing in the Ramghur district, not well
known to Europeans. Mr. Johnson says: "I have never obtained a sight of
them, but have often seen the print of their feet, the impression of
one of them covering as large a space as a common china plate. According
to the account I received from a number of persons they are much larger
than the largest of our oxen; light brown colour, with short horns, and
inhabit the thickest covers. They keep together in herds, and a herd of
them is always near the Luggo-hill; they are also in the heavy jungles
between Ramghur and Nagpoor. I saw the skin of one that had been killed
by Rajah Futty Narrain; its exact size I do not recollect, but I well
remember that it astonished me, having never seen the skin of any animal
so large. Some gentlemen at Chittrah have tried all in their power to
procure a calf without success. The Shecarries and villagers are so much
afraid of these animals, that they cannot be prevailed on to go near
them, or to endeavour to catch any of their young. It is a prevailing
opinion in the country, that if they are in the least molested, they
will attack the persons disturbing them, and never quit them until they
are destroyed; and should they get into a tree, they will remain near it
for many days."
The word Gau, or Ghoo, as it is sometimes spelled by European writers,
appears to be used both as a generic and specific term, in Persia and
Hindostan; and as it has the same meaning, and nearly the same sound, as
the German word _Kuh_, and the English _Cow_, it is highly probable that
its origin is the same. As the word _ur_, in Hindostan, appears to have
the meaning of _wild_, or _savage,_ the name Gaur, or Gau-ur, literally
signifies the _wild cow._ Should the prefix _aur_, in the German word
_Aurochs_, be merely a form, or different mode of spelling the prefix
_ur,_ then the name _Aurochs_ would be precisely synonymous with the
Hindostanee _Gau-ur_. That _aur_ is, in this instance, merely a
different spelling of the prefix _ur_, would appear to be corroborated
by the circumstance that the term _Urus_ is the latinized form of the
German _Aurochs_.--_From a MS. Note by Mr. W. A. Chatto._
[Illustration: Head of Gaur, from the stuffed Specimen in the British
Museum.]
THE ARNEE, OR ARNA.
[Illustration]
It does not appear, that the Arnee had been noticed by Europeans until
the year 1792, when the following detailed account appeared in a weekly
Miscellany, called '_The Bee_,' conducted by Dr. J. Anderson.
This animal is hitherto unknown among the naturalists of Europe. It is a
native of the higher parts of Hindostan, being scarcely ever found lower
down than the Plains of Plassy, above which they are found in
considerable numbers, and are well known by the natives.
The figure, which is given at the end of this article, is copied from a
curious Indian painting, in the possession of Gilbert Innes, of Stow. It
forms one of a numerous group of figures, represented at a grand Eastern
festival. There are two more of them in the same painting. In this and
both the others, the horns bend inwards in a circular form; and it would
seem, too, that if a transverse section of the horn was made at any
place, that also would be circular. But this is a defect in the
painting, for although all the horns of the Arnee tribe bend in a
circular form, yet if the horn be cut transversely, the section is not
circular, but rather of a triangular shape. The horns of the Arnee rise
in a curve upwards, nearly in the same plane with the forehead, neither
bending forward nor backward. That part of the horn which fronts you
when the animal looks you in the face, is nearly flat, having a ridge
projecting a little forward all along, nearer the outer curvature of the
horn; from that ridge outward it goes backward, not at right angles, but
bending a little outward; and near the back part there is another obtuse
rounded ridge, where it turns inward, so as to join another obtuse,
rounded angle, at the inner curvature of the horn. Along the whole
length, especially toward the base of the horn, there are irregular
transverse dimples, or hollows and rugosities, more nearly resembling
those of a ram, than that of a common ox's horn, but no appearance of
rings, denoting the age of the animal, as in the horns of our cattle.
This description of the horns is taken from a pair of real horns of the
animal, now in the possession of Mr. James Haig, merchant in Leith, that
were sent home to him this year (1792) by his brother, Mr. W. Haig, of
the 'Hawkesbury' East-Indiaman, and of which the following cut
represents a front view. The little figure marked _a_, represents a
section of the horn near its base.
[Illustration: (1).--Horns of young Arnee--Scale of Half an Inch to a
Foot.]
In this young specimen (1) the length of the skull is exactly two feet,
and the distance between the tops of the horns thirty-five inches. In
the following sketch (2) from the Museum of the College of Surgeons, the
length of the skull is likewise two feet, and the distance between the
tips of the horns three feet four inches and a half.
The young animal just referred to, was found in a situation near which
no other animal of this sort had ever before been discovered: it was
killed by the crew of the 'Hawkesbury,' in the river Ganges, about fifty
miles below Calcutta, at the place where the ships usually lie.
The flesh was eaten by the ship's company, by whom it was considered
very good meat. Although conjectured to be only two years old, it
weighed, when cut up, 360 lbs. the quarter, which is 1440 lbs. the
carcase, exclusive of head, legs, hide, and entrails.
[Illustration: (2).--Horns of Arnee.--Scale of Half an Inch to a Foot.]
[Illustration: (3).--Horns of Arnee.--Scale of Half an Inch to a Foot.]
This last sketch (3) is from a pair of horns in the British Museum, of
which the following are the dimensions:--
Ft. In.
The horn _a_, from tip to base, along the outer curve 6 6
The horn _b_ ditto ditto 6 3
Circumference at the base of horn _a_ 1 5
Ditto ditto of horn _b_ 1 6[A]
The Arnee is by far the largest animal of the Ox tribe yet known. In its
native country _it is said_ to measure usually twelve, sometimes
fourteen, feet from the ground to the highest part of the back! The one
in the vignette, p. 111, comparing it with the man on its back, would
not seem to be quite so tall.
From the appearance of the three Arnees in the painting before
mentioned, it would seem that they are quite docile, and easily tamed;
for they are all standing quietly, with a person on their back, who
guides them by means of a rein, formed of a cord fastened to the gristle
of the nose, in the Eastern manner. The colour of the animal, in all the
three figures, is a pure black, except between the horns, where there is
a small tuft of longish hair of a bright red colour.
From the accounts of more recent travellers, there seem to be two or
three varieties of this animal, which exist, both in a wild and domestic
state, in China as well as India.
According to Major Smith, the gigantic or Taur-elephant Arnee, appears
to be rare; found only single, or in small families, in the upper
eastern provinces and forests at the foot of the Himalaya. A party of
officers of the British Cavalry, stationed in the north of Bengal, went
on a three months' hunting expedition to the eastward, and destroyed in
that time forty-two Tigers, and numerous wild Buffaloes, but only one
Arnee. When the head of this specimen rested perpendicularly on the
ground, it required the out-stretched arms of a man to hold the points
of the horns. These are described as angular, with the broadest side to
the rear; the two others anterior and inferior; they are of a brownish
colour, and wrinkled; standing outwards, and not bent back; straight for
near two thirds of their length, then curving inwards, with the tips
rather back. The face is nearly straight, and the breadth of the
forehead is carried down with little diminution to the foremost grinder.
There is a spirited figure of a long-horned Buffalo in Captain
Williamson's 'Oriental Field Sports,' which Major Smith considers to be
a representation of the great Arnee; and of which Captain Williamson
relates the following anecdote:--
"The late Dr. Baillie, who was a very keen and capable sportsman, used,
in my idea, to run many very foolish risks among Buffaloes. I often
remonstrated with him on his temerity, but he was so infatuated, that it
was all to no purpose. One morning, as we were riding on the same
elephant to the hunting-ground, to save our horses as much as possible,
we saw a very large Buffalo lying on the grass, which was rather short
and thin; as usual, the doctor would have a touch at him, and, heedless
of my expostulation, dismounted with his gun. The Buffalo, seeing him
approach, rose and shook his head as a prelude to immediate hostilities.
My friend fired, and hit him on the side. The enraged brute came
thundering at the doctor, who lost no time in running round to the
opposite side of the elephant; the _mohout_, at the same time, pushed
forward, to meet and screen him from the Buffalo, which absolutely put
his horns under the elephant's belly, and endeavoured to raise him from
the ground. We had no other gun, and might, perhaps, have felt some more
severe effects from the doctor's frolic, had not the Buffalo, from loss
of blood, dropped at our side. The Buffalo was upwards of six feet high
at the shoulder, and measured nearly a yard in breadth at the chest. His
horns were above five feet and a half in length."
In systems of classification, even of very recent date, the Arnee is
considered merely as a variety of the Buffalo. It appears to me,
however, that our information on the subject is not yet sufficiently
precise to determine this point.
[Illustration]
FOOTNOTES:
[A] In Shaw's 'Zoology,' it is mentioned that a Mr. Dillon saw some
horns in India which were ten feet long.
THE ZAMOUSE, OR BUSH COW.
_Bos Brachyceros._
[Illustration]
[The following extract, from the 'Annals of Nat. Hist.,' vol. ii, p.
284, is from the pen of Mr. J. E. Gray.]
"Captain Clapperton and Colonel Denham, when they returned from their
expedition in Northern and Central Africa, brought with them two heads
of a species of Ox, covered with their skins. These heads are the
specimens which are mentioned in Messrs. Children and Vigors' accounts
of the animals collected in the expedition, as belonging to the
Buffalo, _Bos Bubalus_, and they are stated to be called _Zamouse_ by
the natives; but, as no particular locality is given for the head, this
name is probably the one applied to the common Buffalo, which is found
in most parts of North Africa.
"Having some years ago compared these heads with the skull of the common
Buffalo, _Bos Bubalus_, and satisfied myself, from the difference in the
form and position of the horns, that they were a distinct species, in
the 'Mag. of Nat. Hist.,' for 1837 (new series, vol. i, p. 589), I
indicated them as a new species, under the name of _Bos Brachyceros_.
"In the course of this summer (1838), Mr. Cross, of the Surrey
Zoological Gardens, received from Sierra Leone, under the name of the
_Bush Cow_, a specimen which serves more fully to establish the species.
It differs from the Buffalo and all other oxen in several important
characters, especially in the large size and particular bearding of the
This page is an AI-organised index. The label means the grouping and cross-links were compiled with AI; the information itself comes from the public-domain books, reports and manuals listed below. Open any source to read the local copy or follow the link to the original publication.
Full text in the local archive
Bibliographic record from the archive catalogue.