Runchero home Kituwa Information DepoA sourced field library, available offline. OFFLINE
OFFLINE READY

DELINEATIONS OF THE OX TRIBE TEXT

← PREV
NEXT → Page 4 of 14
TEXT PAPER
little inferior to the beef of our domestic oxen. The tongue is 19940 characters on this page
little inferior to the beef of our domestic oxen. The tongue is considered a delicacy, and the hump is much esteemed. A kind of potted-beef, called _pemmican_, is made of the flesh of the Bison, in the following manner:--The flesh is spread on a skin, dried in the sun, and pounded with stones; then all the hair is carefully sifted out of it, and melted fat kneeded into it. This, when properly made and kept dry, will keep good for twelve months. The tallow of the Bison forms an important article of commerce; one fat bull yielding sometimes as much as 150 pounds weight. Mr. Turner, a gentleman long resident in America, is of opinion, that the Bison is superior even to our domestic cattle for the purposes of husbandry, and has expressed a wish to see this animal domesticated on the English farms. He informs us, that a farmer on the great Kenhawa broke a young Bison to the plough; and having yoked it with a steer, taken from his tame cattle, it performed its work to admiration. But there is another property in which the Bison far surpasses the Ox, and this is his strength. "Judging from the extraordinary size of his bones, and the depth and formation of the chest, (continues this gentleman,) I should not think it unreasonable to assign nearly a double portion of strength to this powerful inhabitant of the forest. Reclaim him, and you gain a capital quadruped, both for the draught and for the plough; his activity peculiarly fits him for the latter, in preference to the ox." As there are no Game Laws in America, (except in a very few confined instances on the Atlantic border,) the consequence is that the Bison is fast disappearing before the approach of the white settlers. At the commencement of the eighteenth century these wild cattle were found in large numbers all throughout the valley of the Ohio, of the Mississippi, in Western New York, in Virginia, &c. In the beginning of the present century they were still existing in the extreme western or southwestern part of the State of New York. As late as 1812 they were natives of Ohio, and numerous in that State. And now they are not to be seen in their native state in any part of the United States, east of the Mississippi River; nor are they now to be found in any considerable numbers west of that great river, until you have travelled some eighty or a hundred miles into the interior of the country. There were no Bisons west of the Rocky Mountains, when Lewis and Clarke travelled there in 1805. On their return from the Columbia, or Oregon River, in July of that year, the first Bison they saw was on the day after they commenced their descent of the Rocky Mountains towards the east. On the second day after that, they saw immense herds of them on the banks of the Medicine River. One collection of these animals which they subsequently saw, on the borders of the Missouri River, they estimated as being at least 20,000 in number. In 1823 it was discovered that the Bisons had crossed the Rocky Mountains, and some were to be seen in the vallies to the west of that range. East of that range of mountains, these animals migrate from the uplands or mountains to the plains, and from north to south, about the beginning of November; and return from the south to the north, and from the plains to the uplands, soon after the disappearance of the snow in the spring. The herds of Bisons wander over the country in search of food, usually led by a bull remarkable for strength and fierceness. While feeding, they are often scattered over a great extent of country; but when they move, they form a dense and almost impenetrable column, which, when once in motion, is scarcely to be impeded. Their line of march is seldom interrupted, even by considerable rivers, across which they swim, without fear or hesitation, nearly in the order in which they traverse the plains. The Bisons which frequent the woody parts of the country form smaller herds than those which roam over the plains, but are said to be individually of a greater size. The rutting takes place the latter part of July and the beginning of August, after which the cows separate from the bulls in distinct herds. They bring forth their young in April: from which it appears that the term of gestation is about nine months. The pair of American Bisons in the Zoological Gardens produced a calf in 1849; from the observations made in that instance, the period of gestation was calculated at 270 days. The most important anatomical difference between the American and the European is, that the American has fifteen pairs of ribs, whereas the European has but fourteen. The following are the dimensions of a large specimen:-- Ft. In. From the nose to the insertion of the tail 8 6 Height at the shoulder 6 0 " at the croup 5 0 Length of the head 2 1 Their weights vary from 1200 to 2000 pounds. [Illustration: Head of young male Bison.] THE AUROCHS, OR EUROPEAN BISON. _Bos Bison._ [Illustration] In this, as in the American species, the head is very broad, and the forehead arched; but the horns are longer, more curved, and end in a finer point than those of the American Bison. The eyes are large and dark; the hair on the forehead is long and wavy; under the chin and on the breast it forms a sort of beard. In winter, the whole of the neck, hump, and shoulders are covered with a long woolly hair of a dusky brown colour, intermingled with a short soft fur of a fawn colour. The long hair is gradually cast in the summer, to be again renewed as the inclemency of winter comes on. The legs, back, and posterior portions are covered with short, dark brown hair. The tail is of a moderate length, is covered with hair, and terminates in a large tuft. The females are not so large as the males, neither are they characterised by that abundance of hair on the anterior parts, which is so conspicuous in the bulls. These animals have never been domesticated, although calves have sometimes been caught, and confined in an enclosed pasture. An instance of this kind is recorded by Mr. Gilibert, who, while in Poland, had the opportunity of observing the character of four young ones thus reared in captivity. They were suckled by a she-goat, obstinately refusing to touch a common cow. This antipathy to the domestic cow, which they manifested so early, maintained its strength as they advanced in years; their anger was sure to be excited at the appearance of any domestic cattle, which, whenever introduced to them, they vigorously expelled from their pasture. They were, however, sufficiently tame to acknowledge the voice of their keeper. The geographical range of this animal is now comparatively very limited, being confined to the forests of Lithuania, Moldavia, Wallachia, and some of the Caucasian mountain forests; yet there can be no doubt that, at an early period, they roamed at large over a great part of both Europe and Asia. Although they have never been, strictly speaking, domesticated, yet herds of them are kept in certain localities in the forest of Bialowieza, under the special protection of the Emperor of Russia, and under the immediate superintendence of twelve herdsmen, each herdsman keeping the number allotted to his charge in a particular department of the forest, near some river or stream. The estimated number of the twelve herds is about 800. They feed on grass and brushwood; also on the leaves and bark of young trees, particularly the willow, poplar, ash, and birch. In autumn they likewise browse on heath, and the lichens which cover the bark of trees. In winter, when the ground is covered with snow, fodder is provided for them. Their cry is quite peculiar, resembling a groan, or a grunt, more than the lowing of an ox. They do not attain their full stature until after the sixth year, and live till between thirty and forty. "The strength of the Zubr," says Dr. Weissenborn, "is enormous; and trees of five or six inches diameter cannot withstand the thrusts of old bulls. It is neither afraid of wolf nor bear, and assails its enemies both with its horns and hoofs. An old Zubr is a match for four wolves; packs of the latter animal, however, sometimes hunt down even old bulls when alone; but a herd of Zubrs has nothing to fear from any rapacious animal. "Notwithstanding the great bulk of its body, the Zubr can run very swiftly. In galloping, its hoofs are raised above its head, which it carries very low. The animal has, however, but little bottom, and seldom runs farther than one or two English miles. It swims well, and is very fond of bathing. "The zubr is generally exceedingly shy, and avoids the approach of man. They can only be approached from the leeward, as their smell is extremely acute. But when accidentally and suddenly fallen in with, they will passionately assail the intruder. In such fits of passion the animal thrusts out its tongue repeatedly, lashes its sides with its tail, and the reddened and sparkling eyes project from their sockets, and roll furiously. Such is their innate wildness, that none of them have been completely tamed. When taken young they become, it is true, accustomed to their keepers, but the approach of other persons renders them furious; and even their keepers must be careful always to wear the same sort of dress when going near them. Their great antipathy to the Bos Taurus, which they either avoid or kill, would render their domestication, if it were practicable, but little desirable. The experiments made with a view of obtaining a mixed breed from the Zubr and Bos Taurus have all failed, and are now strictly prohibited." The rutting season is in August, and continues for about a fortnight; the calves are produced in May; thus, the period of gestation is between nine and ten months. The calves continue to suckle nearly twelve months, and the cows seldom calve oftener than once in three years. The European Bison differs internally from the common ox in having fourteen pairs of ribs, whereas the common ox has but thirteen. The external differences between the two animals are too obvious to require pointing out. In 1845, the Emperor of Russia presented to the British Museum a very fine stuffed specimen of this animal, from which the figure at the head of this chapter was taken. The following are its dimensions:-- Ft. In. Length from the nose to the insertion of the tail 9 10 Height at the withers 5 6 " at the rump 4 11 Length of head 1 8 " of tail 3 0 M. Dimitri de Dolmatoff, Master of the Imperial Forests in the Government of Grodno, in his note of the capture of the Aurochs, (written in 1847,) alludes to the statement (made by every writer who has treated of these animals), that the calves, although taken young, invariably refuse to be suckled by the Domestic Cow. This he contradicts in the most explicit manner, on the testimony of his own experience, having had several instances come under his observation, in which the young calves of the Aurochs were suckled and reared by cows of the common domestic species. Caesar, in his account of the "Sylva Hercynia"--the Black Forest--thus mentions the Urus, amongst other animals, there found: "A third kind [of animals] are those called Uri. They are but little less than Elephants in size, and are of the species, colour, and form of a bull. Their strength is very great, and also their speed. They spare neither man nor beast that they see. They cannot be brought to endure the sight of men, nor be tamed, even when taken young. The people who take them in pit-falls, assiduously destroy them; and young men harden themselves in this labour, and exercise themselves in this kind of chase; and those who have killed a great number--the horns being publicly exhibited in evidence of the fact--obtain great honour. The horns, in amplitude, shape, and species, differ much from the horns of our oxen. They are much sought after; and after having been edged with silver at their mouths, they are used for drinking vessels at great feasts." (_De Bello Gallico_, lib. vi.) THE YAK, OR SOORA-GOY. _Bos Grunniens._ [Illustration] The following interesting and circumstantial account of this curious species of Ox, is from the pen of Lieut. Samuel Turner. (_Asiatic Researches_, vol. iv.) "The Yak of Tartary, called Soora-Goy in Hindostan, and which I term the Bushy-tailed Bull of Tibet, is about the height of an English Bull, which he resembles in the figure of the body, head, and legs. I could distinguish between them no essential difference, except only that the Yak is covered all over with a thick coat of long hair. The head is rather short, crowned with two smooth round horns, that, tapering from the setting on, terminate in sharp points, arch inwardly, and near the extremities are a little turned back. The ears are small; the forehead appears prominent, being adorned with much curling hair; the eyes are full and large; the nose smooth and convex; the nostrils small. The neck is short, describing a curvature nearly equal both above and below; the withers high and arched; the rump low. Over the shoulders rises a bunch, which at first sight would seem to be the same kind of exuberance peculiar to the cattle of Hindostan; but in reality it consists in the superior length of the hair only, which, as well as that along the ridge of the back to the setting on of the tail, grows long and erect, but not harsh. The tail is composed of a prodigious quantity of long flowing glossy hair, descending to the hock; and is so extremely well furnished, that not a joint of it is perceptible; but it has much the appearance of a large bunch of hair artificially set on. The shoulders, rump, and upper part of the body are clothed with a sort of thick soft wool, but the inferior parts with straight pendent hair that descends below the knee; and I have seen it so long in some cattle, which were in high health and condition, as to trail along the ground. From the chest, between the fore-legs, issues a large pointed tuft of hair, growing somewhat larger than the rest. The legs are very short. In every other respect, hoofs, &c., he resembles the ordinary Bull. There is a great variety of colours among them, but black and white are the most prevalent. It is not uncommon to see the long hair upon the ridge of the back, the tail, the tuft upon the chest, and the legs below the knee white, when all the rest of the animal is jet black. "These cattle, though not large boned, from the profuse quantity of hair with which they are provided, appear of great bulk. They have a down heavy look, but are fierce, and discover much impatience at the near approach of strangers. They do not low loud (like the cattle of England) any more than those of Hindostan; but make a low grunting noise, scarcely audible, and that but seldom, when under some impression of uneasiness. These cattle are pastured in the coldest part of Tibet, upon short herbage, peculiar to the tops of mountains and bleak plains. That chain of lofty mountains situated between lat. 27 deg. and 28 deg., which divides Tibet from Bootan, and whose summits are most commonly covered with snow, is their favourite haunt. In this vicinity the Southern glens afford them food and shelter during the severity of the winter; in milder seasons the Northern aspect is more congenial to their nature, and admits a wider range. They are a very valuable property to the tribes of illiterate Tartars, who live in tents, and tend them from place to place, affording their herdsmen a mode of conveyance, a good covering, and subsistence. They are never employed in agriculture, but are extremely useful as beasts of burden; for they are strong, sure-footed, and carry a great weight. Tents and ropes are manufactured of their hair, and I have seen, though amongst the humblest ranks of herdsmen, caps and jackets worn of their skins. Their tails are esteemed throughout the East, as far as luxury or parade have any influence on the manners of the people; and on the continent of India are found, under the denomination of Chowries, in the hands of the meanest grooms, as well as, occasionally, in those of the first ministers of state. Yet the best requital with which the care of their keepers is at length rewarded for selecting them good pastures, is in the abundant quantity of rich milk they give, yielding most excellent butter, which they have a custom of depositing in skins or bladders, and excluding the air; it keeps in this cold climate all the year, so that after some time tending their flocks, when a sufficient stock is accumulated, it remains only to load their cattle, and drive them to a proper market with their own produce, which constitutes, to the utmost verge of Tartary, a most material article of commerce." The soft fur upon the hump and shoulders is manufactured by the natives of Tibet into a fine but strong cloth; and, if submitted to the test of European skill, might no doubt be made to produce a very superior fabric. The herdsmen commonly convert the hides into a loose outer garment that covers the whole of their bodies, hanging down to the knees; and it proves a sufficient protection against the lowest temperature of the cold and desolate region which they inhabit. It furnishes at once a cloak by day and a bed by night. The Yak is not generally fierce, but, if intruded upon by strangers, it sometimes manifests very formidable symptoms of impatience, stamping its feet, whisking its tail aloft, and tossing its head. When excited, it is not easily appeased, and is exceedingly tenacious of injury, always showing great fierceness whenever any one approaches who has chanced to provoke it. The cow is called _Dhe_, of which the wandering Tartars possess great numbers, having no means of subsistence but those supplied by their flocks and herds. A fine male specimen of this Ox was brought to England by Warren Hastings, and several attempts were made to procure a cross between it and the common English Cow, but without success. He invariably refused to associate with ordinary cattle, and exhibited a decided antipathy to them. His portrait was painted, and is now in the Museum of the College of Surgeons, London. The following figure (taken from the 'Oriental Annual') is so much like the portrait of Warren Hastings's Yak, that it might almost be taken for a copy of it. [Illustration] There is the skin of a Yak in the Zoological Museum, which coincides pretty nearly with the foregoing description. There is also a stuffed specimen of a female in the British Museum. Like the European Bison, the skeleton of the Yak has fourteen pairs of ribs. Period of gestation not recorded. THE GYALL, (_Bos Frontalis_ of Lambert;) THE GAYAL, (_Bos Gavaeus_ of Colebrooke;) THE JUNGLY GAU, (_Bos Sylhetanus_ of F. Cuvier.) Of the animals named in the foregoing list, we have had several very interesting accounts; but none of these have been sufficiently precise to enable us to determine the specific character of the animals described. Are they, as some affirm, merely different names for the same animal; or do they designate animals which are really and truly distinct? Nothing short of an appeal to structure can satisfactorily settle this or any other disputed point of a similar nature; but, unfortunately for zoology, the opportunities for such appeals are rare, and, when they do occur, are seldom taken advantage of. Let us hope that this hint will not be lost on some of our intelligent countrymen in the East; and that
SOURCES & PROVENANCE 1 listed

This page is an AI-organised index. The label means the grouping and cross-links were compiled with AI; the information itself comes from the public-domain books, reports and manuals listed below. Open any source to read the local copy or follow the link to the original publication.

PUBLIC-DOMAIN BOOK Delineations of the Ox Tribe George Vaseyprimary
Full text in the local archive
Bibliographic record from the archive catalogue.
Rights: Public domain (Project Gutenberg)Open this source in the libraryOpen original